Födelsedag

Igår var det Hannes födelsedag. Jag hjälpte henne att äta jordgubbar på tårtan och öppna presenter. Mattes kusin Emma har varit här, och snart kommer mattes Moster och hälsar på. Sedan kommer Lova, Mia och Micke för att äta födelsedagsmiddag och slutligen på kvällen kommer mattes andra kusin John för att sova över. Därför var jag och matte precis ute en lång stund och lekte i parken. Jag träffade en del roliga hundar och återigen förundrades ägarna över hur lydig jag var för min ålder. Men en gång under promenaden gjorde jag matte besviken. Jag kunde inte låta bli att rusa fram till den där Golden-valpen. Men matte fick tag i mig och höll mig tillbaka tills jag tittade på henne och hon sa Varsågod. Det är bäst att vara duktig vovve!

k 
j

Voff!

Simon igen!

Hej alla läsare!
Idag gick matte till skolan igen. Jag grät på mitt eget lilla vis när hon gick och jag tyckte hon såg rätt ledsen ut hon också. Men sen var jag med husse i parken och träffade moppsen Simon! Vi hade superkul och brottades så jag blev alldeles smuttsig. Så när jag kom hem väntade ett litet bad, fast utan schampo som tur var! Sen kom matte hem redan halv tolv och vi gick ut i parken för lite träning och rastning. Vi träffade två av mattes klasskompisar i parken och de satt i gräset och pratade medan de gosade med mig. Gissa om de tyckte att jag var söt?!
Voff!

Privatlektion!

Hej! Idag hände något mycket spännande. Klockan tio ringde det på vår dörr, och in kom en riktig hundinstruktör! Vi hade jätteroligt hela dagen och jag fick lära mig massa saker. Mest ute men också inne. Inkallning, Loss, rulla runt, skvallerträning... Dessutom fick matte massa välbehövliga tips. Vi tackar så mycket, både jag och matte!
Skvallerträningen var mycket smart! I framtiden kanske matte lägger in ett tips-inlägg om den! Vill ni veta nu? Mejla matte på edith__92@hotmail.com!

Matte säger:

Hej! Här kommer åter ett tipsinlägg från mig. När jag och Lurvas träffar folk så förundras de ofta över att han kan så mycket trick fast han är så liten. Därför tänkte jag göra ett litet specialinlägg till alla er som hoppas få fullfjädrade cirkushundar i framtiden!

Till att börja med.
Jag är inte alls någon tålmodig människa, i några avseénden! Att "vara lagom tålmodig" för andra käns för mig som en överdrift. Men man måste lära sig att ta pyttesteg när man jobbar med valpar. För valpar har lite svårare att förstå vad du vill. Eller nej det stämmer kanske inte, det är nog mer så att valpar har svårare att förstå att du vill något.

När man jobbar med valpar ska allt vara glatt och positivt. Däremot får man inte spralla upp dem för mycket. Man måste hitta det perfekta tränarhumöret. Valpen ska vara uppspelt till sådan grad att han är ivrig att få belöning, men inte så uppspelt att han knappt vet vad som är upp och ner. (och tro mig, valpar får såna "anfall" minst en gång om dagen! Då går det knappt att få kontakt med dem ibland)

Det är också viktigt att inte ge upp. Vill man ha 'ligg' och valpen inte förstår det så måste man ändå vänta och vänta tills det blir korrekt. Man kan inte ge upp och tänka "nu ligger han nästan, jag vill ju inte trötta ut honom". Är det så att valpen absolut inte förstår att du vill ha 'ligg', säg 'sitt'.

Nu kan Lurvas sitt, ligg, stå på bakbenen, snurra runt på stället, high five, hämta bollen, loss, kom, skall och hopp. Alla trick sitter inte perfekt och till det mesta krävs godis som muta, men det spelar ingen roll! Det vi behöver träna på som är lite svårt just nu är gå på bakbenen, rulla runt, och att komma när han är lös och ser nåt intressant. Därför tänkte jag ge er tips om dessa lite svårare saker. (Vill ni lära er sitt, ligg osv kan ni läsa i princip vilken hundbok som helst)

Rulla runt är svårt att lära in. Eftersom det är så svårt att få en liten valp att förstå vad han ska göra när man ber honom om det. Det bästa är om man har en så pass "lugn" hund som ligger kvar efter ligg. För då kan man ta tag i baktassen och vrida handen med godis i. Då rullar dem. Men Lurvas är ett bra exempel på en hund som inte är sådär enkel att lära Rulla runt. Han sätter sig upp eller stället sig på bakbenen. Därför tränar jag Rulla runt tillsammans med t.ex. pappa. Då kan han hålla lite på ryggen vid skulderbladen medan jag gör det andra. Denna metod funkar men det kommer att ta låång tid innan han lär sig. Men det är bara att kämpa på!

Att lära en valp perfekt inkallning är nästan omöjligt. Jag tror faktiskt att det är omöjligt. Inkallning är nåt man får repetera under hela hundens liv. Men man måste såklart börja i god tid! När valpen vet vad "kom" eller "hit" betyder så träna det hela tiden. Ha alltid godis och beröm när han kommer. Träna i svårare situationer med tiden. T.ex. när valpen undersöker en buske och kanske inte alls vill komma. Sen är det bra om man har nåt ställe att träna där hunden kan gå lös. (Alltså utanför hundgården). Jag och Lurvas bor precis bredvid en stor fin park där nästan alla har sina hundar lösa och ingen direkt blir sur om en olydig valp kommer fram till dem. Går du ifrån valpen en bra bit kommer den med all säkerhet känna sig ensam och vilja springa ifatt dig. Då ska du berömma. Varje gång han tar ögonkontakt ska du också berömma. Och det underlättar om ni har tränat mycket på just kontakt. (Be om lov innan han äter osv)

Det som jag tycker är svårt är att lära Lurvas att vänta innan han får hälsa. Inte för att han inte förstår, utan för att de han vil hälsa på inte förstår. Man kan ju inte begära att en annan hundägare ska behöva stå där och vänta tills jag säger 'var så god' om man möts på vägen. Och människor vi träffar förstår ingenting (ursäkta ordvalet) utan sätter sig direkt ner och lockar. Och ja, då är det ju förstört! Många har fått för sig att man absolut inte får låta arg på valpen eller tillrättavisa den. Det är fel. I alla fall om man ska få en lydig hund och inte bara en hund som är duktig på att göra som matte säger. Men för många är det inte så viktigt med en lydig hund och det är mest dem som har den där uppfattningen.

Det är väldigt bra när valpen får syn på nåt (ofarligt) den vill springa till, för då får du chans att öva. Säg Kom eller Stanna. Valpen kommer med 99% säkerhet inte att lyda. Säg igen, medan den springer, och låt bestämd. Inte arg, men sträng. Lyder den fortfarande inte så låt arg. Skrik inte eller svär, men säg med arg röst "Stanna nu!" Varför ska du göra det? Blir inte valpen rädd? Nej, varför du ska göra det är för att sedan när du tillrättarvisar valpen så måste den ju ha fått chansen att förstå att det den gör inte är okej. Det blir Varning, Tillsägelse och Tillrättavisning. När du kommer fram till din valp (till slut)  kan du t.ex. ta den lite i örat och titta den i ögonen och säga nåt i stil med; "Men Lurvas varför lyssnade du inte på matte?" med sträng röst. Sen är det bra.

Var det en hund/människa den sprang till är det bra om du efter tillrättavisningen säger t.ex. Sitt, väntar på ögonkontakt och sen säg Varsågod. Då har valpen lärt sig följande: "Lyssnar jag inte på matte får jag inte hälsa, istället blir matte arg. Lyssnar jag på matte får jag hälsa och matte blir glad." Det är viktigt att vara bestämd. Hundmamman är inte sen att nafsa till en olydig valp, det är inget konstigt med det. Hundar kan inte diskutera med oss, för de talar inte vårt språk och vet inte vad som är bäst för dem. De måste ha väldigt tydliga signaler på vad de får och inte får göra och vem som bestämmer.

Gå på baktassarna kan också vara lite knivigt. Lurvas har inte lärt sig det än, men det jag gör för att lära honom är att jag säger "Stå upp" och sen håller jag kvar godisen i handen som han får stödja sig mot och för den framåt. Då går han efter och får godis. Samtidigt säger jag "gå fram". Det lättaste är faktiskt om du säger kommandot direkt, fast valpen inte vet vad det är den gör riktigt. Istället för att göra övningen massa gånger och sen koppla ihop det med ett kommando.
Ibland gör jag också så att jag håller upp godisen och säger Stå upp. Medan han ställer sig flyttar jag fram handen några centimeter. Ibland når han om han lutar sig framåt, ibland blir det nåt steg. Självklart är steget bäst, men att han "tänker framåt" är också bra. 

Hoppas du lyckas! Kommentera gärna!

OBS! Detta är mina åsikter om hundträning. Jag föreslår de metoder som jag tycker är bäst och som funkar för mig. Självklart kan ni ha andra åsikter och metoder, eller ni kanske tycker att jag är knäpp!:) Men det kan jag inte ta ansvar för.

UNDERSÖKNING

VAD VILL DU VINNA?

Stor undersökning! Min blogg har blivit lite populär och nu är det dags att ge något konkret till mina läsare!

En spännande och kreativ tävling är alltså på gång, frågan är vad ni vill ha i pris!


Förslagen skriver ni på Kommentar-sidan!
klicka på [kommentera] nedanför inlägget.
Det går också bra att mejla matte: edith__92@hotmail.com

Priset kan inte vara pengar! Däremot kan det vara; Ett playstation, hundkläder, böcker, väskor, hundgodis, eller vad som helst!

Matte nervös

I morgon börjar matte första ring på gymnasiet. Hon är väldigt nervös. Jag tror att hon har provat kläder halva dagen för att se vad hon ska ha på sig i morgon... Som om det skulle spela nån roll! Det som spelar roll är att hon kommer att lämna mig hela dagarna nu. Visserligen är husse hemma men, jag kommer att sakna matte så mycket! Men hon har lovat att komma hem direkt efter skolan varje dag. Nej nu är jag självisk, matte sitter faktiskt här och [nästan] darrar som jag brukar göra efter schamponeringen! Bäst jag slickar henne lite på foten... Jag antar att det är vanligt att vara nervös när man ska börja i en helt ny klass, tycker synd om matte. Hoppas det går bra!
Idag var hon och jag hos hennes firssör. Jag fick leka med frissörens malteser Mini medan matte klipptes. Det tog inte så lång tid. Mini väntade valpar så hon var lite vresig när jag ville klättra på henne. Hennes mage var enorm! Annars var hon en mycket söt tik med vit fin päls och runda ögon. Vi har tagit två härliga promenader i Humlan idag då det var rätt fint väder. Träffade en del sjyssta hundar! Vi hörs snart, tack för era fina kommentarer! Fortsätt så!
Voff!

Teddy

Idag fick jag hundbesök. Våra familjekompisar har en hund som heter Teddy och är en blandning mellan Chihuahua och dvärgspets. Men när vi gick ut i parken lämnade jag Teddy för jag hittade en malteser i min egen ålder! Vi lekte hur mycket som helst. Nu lämnar jag plats för lite bilder på mig och Teddy... Vill bara passa på att tipsa om "öppningen" av hundaffären Small to Big på Kungsholmen. Det är på torsdag, hoppas vi ses där!

sda f
Voff!

Hundar i Kändisvärlden

Har ni koll på kändisarnas vovvar? Det hade inte jag heller innan jag kom på att skapa det här inlägget!

 1                sd   
Britney med hunden London                   Rachel Bilson & Thurman Murman

 gh         asd
Paris med sina (många) småhundar             Rihanna med söta Oliver

g       sddfsdf
Mariah Carey och Jack                     Mischa Barton med Ziggy och Charlie

q   image64
     Orlando Bloom och Sidi                          Blake Lively med sin toypudel

Nu har ni lite mer Hund-koll! Missade jag din favorit? Kommentera vem!
Voff!

 

På sjön igen!

Hej alla glada läsare! :)
Nu är vi ute med båten igen, den här gången följde Lisa med vilket var hemskt roligt. Fast idag har de mest varit för sig själva och filmat varandra.... låter... kul... Aja! Det har varit fint väder fast blåsigt, vi åkte till Lökholmen (där vid Sandhamn) och jag blev åksjuk. Vid middagen träffade jag en Shih Tzu. Han var rätt trevlig fast inte så lekfull. Jag ville knuffa honom av bryggan för att få igång hans leklust! Men han var för tung... Idag såg jag att söta pudelflickan Maggie på Poshpoodle-bloggen länkat till mig, efter det fick jag en massa besökare! Tack Maggie! <333 Så fort jag lärt mig att lägga in snygga länkar ska jag återgälda det! Nu hoppas vi på sol i morgon så vi kan bada och busa.
Voff!

Bilder

Hej hej, här kommer några söta bilder från igår och förrgår! 1

f

gf

         jkl

         gf

Lila badrock

Idag var jag med Matte och Lis på ett hundcafé, det var smarrigt. Sen träffade jag en Rotwiler-valp på nio veckor i Tessinparken. Vi busade jättemycket. Hans ägare sa att jag var hans första lekkompis. Han hette Filip. Sen gick vi hem, det var långt. När vi kom hem hade min badrock kommit, ni vet den som matte beställde från Doggie!
1   w
Jag på Himmelska hundar. Beställde                   Jag och Filip leker ^^,
en Chihuahua cocktail.

d   g
   Fick prova den fast jag var torr.                           Kolla fåret! Snyggt va?!


Busig vovve, arg matte

Idag var jag med matte på stan då hon skulle köpa en filofax. Jag hjälpte till att välja! :) Det blev en rosa, den var fin. Men förutom att jag skötte mig bra på stan har jag tydligen varit lite för busig idag. Eller bråkig som matte, husse och Hanne säger. Fast idag var inte Husse hemma, han åkte till Gävle i morse... I alla fall: Jag biter i kopplet, eller så vägrar jag att gå. Jag morrar och drar i mattes och Hannes byxben eller så nafsar jag efter deras fingrar. Matte säger att jag förmodligen är inne i nån slags tidig trots-period just nu, men hon blir ändå arg och tar tag i mig och säger Fy till mig. Jag bryr mig just just då men sen gör jag om misstagen igen. Eller vovvtagen(?) Men jag har väl haft rätt så skojigt idag. Två långa lekstunder med matte och Hanne i parken, träffat lite hundar och så. Sovit rätt mycket. I morgon ska vi åka tunnelbana jag och matte, till Lisa. Undra hur det går. Sen ska matte och Lisa gå på bio, jag ska vara själv med Hanne. HAHA då kan jag busa ännu mer!!!
Voff!

Två jobbiga kvällar

Jag kunde varken skriva igår eller i förrgår för det har varit fullt upp.
Fredag:
I fredags var det 08-dagen, eftersom det var den 8/8 år 2008. Så stureplan var fullproppat med ungefär 50.000 festande människor! Sen var det också fyrverkerier som var helt storslagna! (se bilder i slutet av inlägget) Matte, husse, Hanne och Hannes väninna och jag gick dit för att titta. Matte gick hem med mig efter fyrverkerierna så jag inte skulle bli orolig. Det enda som var otäckt var att det var så mycket folk.

Lördag:
Igår åkte vi hem till familjekompisar på middag. Jag hade träffat dem förut, det var Caroline och Louise som vi hälsade på på deras land i Gävle för några veckor sen. Jag och Louise lekte jättemycket och det var kul, men lite jobbigt. Jag sov hela morgonen och förmiddagen idag.
Innan vi åkte hem till dem var vi i zoo-affären i Bromma. Jag fick två små tröjor. Matte provade noggrant ut dem så att de inte skulle vara för stora, för små eller obekväma. Tillslut hittade hon rätt och jag stördes inte alls av dem. Det var faktiskt rätt skönt då det var lite kyligt och regningt ute. Sen när vi kom hem fortsatte matte att städa sitt rum. Hon rensade bland sina gosedjur och i högen hittade jag en liten liten rosa handväska som skulle vara till nån nalle eller nåt. Jag lyckades få på mig den alldeles själv när ingen såg, sen sprang jag runt och visade upp mig. (se bild nedan) den var väldigt tjusig!
1 2 3
Voff!

Ny film IGEN!

A walk in the park:
Varför på engelska? Jo för att alla som kollar på youtube ska förstå!
A walk in the park:
Varför på engelska? Jo för att alla som kollar på youtube ska förstå!

Massa nya trix!

Wow ja e ju bara så duktig! På en liiten stund igår lärde jag mig tre nya trick som jag nu kan perfekt. High five, Stå upp (länge) och faktiskt hoppa frammåt två steg, Runt (då jag snurrar runt i en ring, faktiskt utan att ha godis framför mig)!! Är det inte häftigt! Nu kan ni gå till det allra första inlägget för där står alla trick jag kan totalt.

Idag var jag med matte i parken en hel timme för att fira att solen var tillbaka och att det inte regnade. Massa hundar var ute och i inhägnaden träffade jag en stor stor rotwiler och en labrador. Det var roligt att leka med dem. Innan labradoren kom (som var bästis med rotwilern) lekte jag och rotwilern jättemycket. Han tog upp en pinne, sprang iväg och jag sprang efter. Vad spelar det för roll att jag inte nådde upp till hans armbåge?? ;)

Tribute!

En till film om mej. Den handlar inte om nåt särskillt utan är ännu en av mattes hyllningar till mig! X'D


Fyra tassar

Hej! Idag har jag gjort något nytt, jag har varit hos frissören Fyra Tassar. Den ligger på samma gata som oss så vi klarade oss nästan torra både dit och hem trots regnet. Matte och Hanne lämnade mig där ruffsig och långhårig klockan elva och sen fick de hämta mig klippt och frisserad klockan halv ett. Det var inte alls läskigt och hon som fixade mig sa att jag var jätteduktig. Hon klippte bort ungefär hälften av min pälslängd, klippte klorna, badade mig och så vidare. Nu känner jag nästan inte igen mig själv när jag kollar mig i spegeln, får se om ni gör det!

Före:  [obs! Ny säng]                                                        Efter:
Före             efter

Visst blev jag snygg?! Dessutom är matte, Hanne och Husse så trötta på att jag alltid börjar darra och gnälla när det regnar eller är lite kallare än 25 grader (!) så idag gick matte och Hanne för att köpa något som kunde skydda mig mot regnet och vinden. Det var svårt att hitta nåt i min storlek som inte var för överdrivet, men tillslut hittade de en liten jacka och om Hanne bara syr upp de små ärmarna på frambenen så blir den perfekt! Kolla:
Jacka :D
Sötare kan man väl knappast bli?! ;) Och nu darrar jag inte längre!!!

Voff!

Första videon i Movie maker!

Klickar du på den så kommer du till youtube, där kan du betygssätta den!


Hemma i stan

Idag kom vi hem. Vi skulle ha åkt till nån Mörtö bunsö men det blev dåligt väder och otäck åska så vi gav upp. Men blir de fint väder åker vi ut igen! Just nu är jag smutsig och fortfarande lite blöt för nyss var jag, matte och Hanne ute i regnet och gick. Matte har hållt på nästan hela dagen och fixat om på sitt rum och hon snackar om nåt som heter IKEA. Undrar om IKEA har med hundgodis att göra... Idag blev den nya designen på bloggen klar! Eller ännu har den väl små brister men inget som matte kunde fixa tydligen. Men har ni tips och idéer så är ni välkommna att säga till!

RSS 2.0
Test